søndag 10. februar 2013

Fastelaven 2013


Ingen fastelaven uten fastelavensboller!!  
 Den mest kjente fastelavensskikken ved siden av fastelavensboller er uten tvil fastelavensriset.
 Jeg valgte sorte og hvite fjær på mitt fastelavensris i år.

 
© Annelise Edgarsdatter

En liten oppfriskning på hvorfor vi feirer fastelaven...
 
Fastelaven kommer fra det nedertyske ordet for "kvelden før fasten", det vil si de siste tre dagene før fastetiden for den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske.
Ved fastelaven knytter det seg mange, til dels eldgamle skikker, som fra først av hørte til en hedensk vårfest.
Herfra stammer skikken med fastelavensriset, som har holdt seg til våre dager.
Kvinner, dyr og trær skulle vekkes til fruktbarhet ved slag av livskvisten, derfor ble fastelavensriset opprinnelig bare brukt på unge, barnløse hustruer.
Riset skulle være av bjørk og det var i hedensk tid knyttet mye overtro til bjørka.
Bjørkeriset hadde knopper fulle av liv på denne tiden av året, og kvisten ble gjerne kalt livskvisten.
Folk mente at bjørkeris som ennå ikke hadde fått blader hadde selve fruktbarhetens kraft i seg. Knoppene som sprang ut ble også tolket og kunne gi varsler om vær og avling.
Det dekorerte fastelavensriset er av tysk opprinnelse, de tidligste fastelavensrisene var pyntet med tøybiter i sterke farger i stedet for fjær.

Da husker du nok dette til neste år...., eller kanskje ikke.
   


© Annelise Edgarsdatter
 
 
Herlige Fastelavnsboller

Denne oppskriften gir ca 16. boller (knallgode boller!).
 
50 g gjær (evt 1 pk tørrgjær)
dl H - melk
100 g smør
100 g sukker
500 g hvetemel siktet              
½ ts kardemomme
½ ts salt
½ ts bakepulver
 
1 sammenvispet egg til pensling

 
Smelte smøret.
Ha deretter i melken og varm det til 37 °C.
Smuldre gjæren i bakebollen, hell i væsken og rør ut gjæren.
 
Ha i sukker, salt, kardemomme, bakepulver og mel og elt sammen til en lett og smidig deig.
Heves på et lunt sted under plast til dobbel størrelse, i ca. 30 minutter.
 
Etterheves ytterligere i 30. minutter etter utbaking      
 
Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem i ca 8 - 10 minutter
 
Fyll til bollene
 
Krem, Syltetøy & Melis


Fin fin fastelavnsøndag til deg.
Kos deg masse.





Annelise

 
 

3 kommentarer :

  1. Så fin blogg du har! Ser vi liker mange av de samme tingene.
    Hit kommer jeg garantert tilbake. :)

    SvarSlett
  2. Tusen takk, og det samme til deg:)
    Ikke lett å være superfersk i denne bloggverden, men det kommer seg nok etterhvert:)

    SvarSlett
  3. Nydelige bilder!

    Takk for koselig hilsen inne hos meg :)

    Ønsker deg en fin tirsdag - her er jeg hjemme og syk for andre dag. Omgangsyke og alt det herlige det innebærer. Heldigvis har jeg min aller søsteste Nala som passer på *smiler*

    klem
    -Maia

    SvarSlett

Så fint at du legger igjen spor etter deg, da finner jeg tilbake til deg ♥